fbpx

A közmunka nem megoldás a gazdaság újraindítására

Az LMP szerint Orbán Viktor péntek reggeli interjújában megerősítette, hogy nincs valódi ötlete a gazdaság lábra állításához. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy megmenteni a munkahelyeket és így újraindítani a gazdaságot könnyebb, mint nulláról talpra állítani azt.

A közmunkaprogram nem hatékony, amit a kormány is belátott, hiszen az elmúlt években elkezdte kivezetni a rendszerből. Újra kihúzni a kalapból azt jelenti, hogy jó megoldást nem tud a kormány.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására a vállalkozások működését fenn kell tartani, és meg kell akadályozni a tömeges elbocsájtásokat. Az állam nyújtson sokkal könnyebben igénybe vehető, magasabb összegű és a veszélybe került kis- és közepes vállalkozásoknak célzott bértámogatást. Ugyanígy szükséges a civil szférában dolgozó 160 ezer ember megmentése méltányos bérkiegészítéssel.

Fenntartható és zöld újraindulás szükséges. Nem újabb környezetszennyező autógyárat kell építeni, hanem olyan munkahelyeket teremteni, ami nem rombolja a környezetünket. Az épületszigeteléssel mindenki nyerne, több 10 ezer új munkahely jönne létre, minden háztartásnak kevesebbet kellene fizetnie a rezsiért, miközben kevesebb energiát használnánk.

Az EU-ban nálunk folyósítják a legkrövidebb ideig az álláskeresési járadékot. Ez nem elég, a járadék folyósítását legalább 9 hónapra meg kell hosszabbítani, a járadék összegét pedig legalább a garantált bérminimum szintjére kell emelni.

 

LMP sajtó

 

2020-05-15T13:03:23+00:00 2020. 05. 15.|Sajtó|