fbpx

A Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából

Ugyan a kormány és a fideszes parlamenti többség döntésével 2016-tól július 1-je a közhivatalokban dolgozók számára megszűnt a munkájuk elismeréseként munkaszüneti nap lenni, mégis fontos, hogy ezen a napon megköszönjük a köztisztviselők, a kormánytisztviselők, a közigazgatásban különféle munkakörökben dolgozó szakemberek áldozatos munkáját, hivatásuk tisztességes, szakszerű és színvonalas gyakorlását. 

Meggyőződésünk, hogy a közszolgálati feladatok színvonalas ellátásához, a közjó érvényre juttatásához kellően megfizetett, jó munkakörülmények között tevékenykedő, megbecsült dolgozókra van szükség. Parlamenti vitanapok kezdeményezése és önkormányzati testületekben benyújtott javaslatok mellett az LMP országgyűlési képviselőcsoportja törvényjavaslatban és költségvetési módosító javaslatban is kezdeményezte, hogy a 38.650 forintos köztisztviselői illetményalap egységesen 60 ezer forintra emelkedjen. Ha nem lesz béremelés, akkor még többen hagyják majd el a közszférát és az emberek azzal szembesülhetnek, hogy nem lesznek olyan igazgatási szakemberek, akik ügyeiket elintéznék.

A közszféra válságát jól mutatják azok a jelenségek, amelyek jelenleg a budapesti kormányablakoknál tapasztalhatóak, a probléma azonban nem csak Budapestet érinti. Az új kormányzati igazgatási törvény – szakítva a magyar hagyományokkal – a gyakorlatban felszámolta az előmeneteli rendszert és így a közszolgálati munka kiszámíthatóságát, teljes mértékben a politikai vezetőknek szolgáltatta ki a közszféra dolgozóit, vagyis igazi zsákmányrendszert alakított ki a magyar közigazgatásban. Ma – a más területen dolgozókhoz hasonlóan – nincs megfelelő védelme a közszolgálatban dolgozóknak: a közigazgatási szférát a romló munkafeltételek, a magasabb bérek illúziójával kampányoló kormányzati politika által keményen bevasalt meghosszabbított munkaidő és a csökkenő szabadság jellemzi. Nem csodálkozhatunk azon, hogy ilyen feltételek mellett óriási és egyre növekvő a létszámhiány a közszférában.

A magyar közigazgatás átfogó megújítás után kiált. Ennek első lépése az előmeneteli rendszer visszaállítása, és ennek részeként az illetményalap emelése és az illetményrendezés kell legyen. A közigazgatásban dolgozók, mint ahogyan bármely magyar munkavállaló, joggal várja munkája erkölcsi elismerését is. Éppen ezért kezdeményezzük, hogy a közszolgálati tisztviselők napja újra munkaszüneti nap legyen Magyarországon.

Demeter Márta,
az LMP frakcióvezető-helyettese

2019-07-01T14:13:58+00:00 2019. 07. 01.|Sajtó|