fbpx

Lassan nem marad gyógypedagógus az országban, de a kormány szerint minden rendben van

A kormány továbbra sem hajlandó érdemben emelni a gyógypedagógusok fizetését, ezzel súlyosan veszélyeztetve a speciális oktatást igénylő gyerekek iskolai fejlődését: a legtöbb gyógypedagógus továbbra is 200 ezer forint alatt keres, miközben külföldön már kezdő fizetésnek ennek a többszörösét kapnák. Ezért mára olyan súlyos szakemberhiány alakult ki, ami már a speciális oktatást igénylő gyerekek beiskoláztatását is veszélyezteti. Az LMP szerint van forrás a költségvetésben az azonnali és jelentős béremelésre, csak éppen a kormányzati akarat hiányzik hozzá.

A kormány évek óta csak hitegeti a gyógypedagógusokat, de érdemi lépéseket nem tesz a helyzet rendezése érdekében. Mindez mára azzal járt, hogy ma már alig működik országos szinten az az infrastruktúra, ami a speciális oktatást igénylő gyerekek fejlődéséhez szükséges. Azaz az állam egyszerűen nem képes ellátni egy kötelező feladatát, miközben a kormányzati kommunikáció megszakítás nélkül visszhangozza a sikerpropagandát.

Pedig ha kevesebbet költene a Fidesz óriásplakátokra és többet az állam valódi feladataira, akkor ez a probléma is orvosolható lenne: az LMP szerint a helyzet rendezéséhez a szociális és az egészségügyi bértábla egységesítésére, a gyógypedagógusi pótlék 5 százalékról 15 százalékra emelésére, valamint az ágazat pályakezdő fizetések emelésére lenne szükség.
Ungár Péter
országgyűlési képviselő

 

2020-01-19T14:39:56+00:00 2020. 01. 19.|Sajtó|