fbpx

Legyen kötelező a fontos közjogi tisztséget betöltők nemzetbiztonsági átvilágítása!

Ma törvényjavaslatot nyújtottunk be, amely kötelezővé tenné a fontos közéleti tisztségeket betöltő személyek nemzetbiztonsági átvilágítását.

A rendszerváltás után egy ideig jellemzően olyan személyek kerültek minősített információk megismerésével járó vezető pozícióba, akik korábbi beosztásukból kifolyólag valamikor már átestek nemzetbiztonsági átvilágításon. Így nem merült fel problémaként az, hogy fontos tisztségek betöltői ne lettek volna már előzetesen ellenőrizve. Mára megváltozott a politikai gyakorlat, éppen ezért valós igény a társadalom részéről, hogy csak az legyen miniszterelnök, aki nemzetbiztonsági szempontból nem jelent kockázatot, és akit nem tud zsarolni egyetlen külföldi politikai vagy gazdasági szereplő, ellenérdekelt titkosszolgálat sem.

A kormánypárti képviselőknek a szavazáskor színt kell vallaniuk, továbbra is megakadályozzák-e, hogy a hazánkban fontos közjogi tisztséget betöltő személyek, így a miniszterelnök is, átessen a más tisztséget betöltőktől elvárt nemzetbiztonsági átvilágításon.

Demeter Márta,
az LMP társelnöke
frakcióvezető-helyettes

2018-11-05T15:06:04+00:00 2018. 11. 05.|Sajtó|