fbpx

LMP: Folytatjuk a harcot a letelepedési kötvények ügyében – vissza kell vonni az összes kiadott engedélyt!

Az LMP szerint a kormány 18 milliárdos veszteséget okozott a magyar adófizetőknek a súlyos biztonsági kockázatot jelentő letelepedési kötvényekkel, ezért meg kell akadályozni, hogy eltüntessék a program iratait és el kell számoltatni a Rogán-féle offshore cégeket, amelyek 150 milliárdot kaszáltak az üzleten.

Van eredménye a sok hónapon át tartó nyomásgyakorlásunknak a letelepedési kötvények ügyében: politikusaink, a felállított árnyékbizottság és az újságírók munkája olyan nyomást helyezett a kormányra, hogy az vállalhatatlanná tette számukra a konstrukció fenntartását. A kötvények értékesítését biztosító törvényi hely megszüntetését a 2019-es költségvetést megalapozó törvényben rejtették el. A kormány tehát teljes titokban akarta felszámolni a kötvények értékesítésének kiszervezését.

Az LMP szerint a Fidesz beismerte, hogy a kötvénybiznisz óriási biztonsági kockázatot jelentett, és nagyon komoly veszteséget okozott a magyar államnak. 5 év alatt 20 ezer embernek adtak érdemi biztonsági ellenőrzés nélkül élethosszig tartó letelepedési engedélyt, az adófizetőknek pedig 18 milliárd forintos veszteséget okoztak, miközben a Rogán Antalhoz köthető offshore cégek több mint 150 milliárdot kerestek az üzleten. Számos esetben kiderült, hogy bűnözőket engedtek be az országba, így az Aszad-rezsim pénzmosóemberét is.

Az LMP úgy látja: semmi garancia nincs arra, hogy az off-shore cégek nem tűnnek el az állam által az adófizetők pénzéből visszafizetésre kerülő összegekkel, ami már az idei évben százmilliós nagyságrendű is lehet. Ha ez megtörténik, és a kötvényt vásárlók kártalanításért perelik be a magyar államot, az háromszorosan is veszteséget jelent majd az adófizetőknek. A letelepedési kötvénybiznisz a kilencvenes évek olajszőkítési botrányához hasonlít, mert állami részvétellel zajló pénzmosást valósított meg.

Folytatni kell a harcot az ügyben: az LMP szerint azonnal vissza kell vonni az összes kiadott engedélyt, valamint útját kell állni annak, hogy 6 év után eltüntethessék a kötvényprogram iratait, a Rogán-féle offshore cégeket pedig el kell számoltatni.

 

Demeter Márta
országgyűlési képviselő

2018-06-22T13:28:45+00:00 2018. 06. 22.|Sajtó|