fbpx

LMP: a logopédia európai napja alkalmából

Az afázia olyan nyelvi zavar és beszédfogyatékosság, amely leggyakrabban stroke, vagy valamiféle koponyasérüléssel járó baleset következtében alakul ki. Magyarországon évente kb. tízezer afáziás beteggel kell számolni. Ezek a betegek kezelésre szorulnak, mely majdnem minden esetben beszédterapeuta (logopédus) segítségével történik. Az LMP szerint minden embernek joga van a lehető legteljesebb életet élni, ezért a logopédiai fejlesztés kiterjesztésére hívja fel a figyelmet. 

A stroke a második legnagyobb betegségcsoport Magyarországon, ennek ellenére a beszéd sérülésének helyreállításával országszerte nagyon kevesen foglalkoznak. A logopédiai órák, a gyógytorna, az írás, olvasás, a beszéd újratanulása hatalmas feladat egy afáziás beteg számára, melynek súlyos anyagi vonzatai is vannak, ami általában a betegekre és családjukra hárul. Egy afáziás beteg tanulása, gyógyulása legalább 4-5 évre szól, tehát hosszabb távú folyamat.

Az LMP határozott álláspontja, hogy a logopédiai fejlesztés ugyanúgy kiemelt jelentőségű a stroke-on átesett betegek esetében, mint bármely egyéb rehabilitációs kezelés. Ezért rendkívül fontos, hogy a gyógyuláshoz szükséges megfelelő mennyiségű terápia országos lefedettségben mindenki számára elérhetővé váljon, illetve, hogy a társadalombiztosítás által támogatott legyen.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

2019-03-06T14:50:02+00:00 2019. 03. 06.|Sajtó|