fbpx

LMP: Meg kell szüntetni a rákkezelésben tapasztalható területi egyenlőtlenségeket!

Az LMP szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a rákprevencióra, Magyarországon ugyanis minden évben több mint 30 ezer ember hal meg daganatos betegségekben.  

Az LMP szerint radikális szemléletváltásra van szükség az egészségügyben: minden népegészségügyi statisztika igazolja, hogy jóval több pénzre van szükség az ellátórendszerben és sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a megelőzésre. Magyarországon továbbra is kimagasló a daganatos megbetegedések aránya, Európán belül itthon a legrosszabbak a mutatók.

Az LMP 35 milliárd forintból az ország negyven pontján olyan praxisközösségeket hozna létre, amelyek segítséget nyújtanak az életmódváltásban, így komoly szerepet játszhatnak a daganatos megbetegedések megelőzésben. Légszennyezést csökkentő intézkedéseket, élelmiszerkönyvi szigorításokat kell bevezetni, standionépítések helyett pedig tornaterem-építési programra és a felnőtt lakosság testmozgására kell költeni, amelyekkel a rák típusától függően, 10-60%-kal csökkenteni lehetne a rákbetegségek előfordulását. A megelőzés mellett a terápiát is fejleszteni kell, jelenleg ugyanis súlyos területi egyenlőtlenségek vannak mind a sugárterápia elérhetőségében, mint a kemoterápiás kezelések minőségében. Az LMP követeli az egészségügyi kormányzattól, hogy az ország minden területén ugyanolyan színvonalú ellátás legyen!

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt
az LMP társelnökei

 

 

 

2019-02-04T12:09:19+00:00 2019. 02. 04.|Sajtó|