fbpx

LMP: Reagálás Rétvári Bence nyilatkozatára

Rétvári Bence újra képes volt sikerként és előrelépésként elmondani azokat az intézkedéseket, melyekről már hónapok óta tudjuk, hogy hiányosak, és nem oldják meg a családtagjaikat otthon ápoló emberek egy jelentős részének problémáit. A kormány továbbra is több figyelmet és pénzt fordít a saját intézkedéseinek kommunikációjára, mint a probléma valódi megoldására. 

A gyermekek otthongondozási díjának bevezetése valóban fontos lépés volt, de önmagában kevés: a kormány még saját állítása szerint is csupán néhány év alatt tervezi a jelenleg százezer forintos összeg minimálbérrel megegyező szintre emelését, miközben ezt már évekkel korábban kellett volna megtenni. Súlyos probléma, hogy a támogatás megítélését meghatározó pontrendszer hibás, mert az továbbra sem felel meg bizonyos értelmi fogyatékosságban és egyéb ritka betegségben szenvedő gyermekek igényeinek. Esetükben ugyanis nem az önállóság jelenti a legnagyobb problémát, hanem a folyamatos orvosi felügyelet szükségessége. Előrelépés ugyanakkor, hogy a kormány a támogatást kiterjeszti a nevelőszülőkre is, azonban erre a magától értetődő lépésre is hónapokat kellett várni.

Szintén jelentős probléma, hogy a felnőtt rokonait otthonápoló emberek számára jutatott támogatás továbbra is csupán 38 ezer forint, és ennek emelését nem is tervezi a kormány.

Ungár Péter
országgyűlési képviselő

2019-10-03T12:16:06+00:00 2019. 10. 03.|Sajtó|