fbpx

A magyar ápolók napja alkalmából

Ezen a napon Kossuth Zsuzsannára, a magyar ápolóképzés nagy alakjára, az 1849-es szabadságharc tábori kórházainak főápolónőjére emlékezünk. Az LMP teljes politikai közössége köszönetét és tiszteletét fejezi ki a magyar ápolók áldozatos és elhivatott munkájáért: nélkülük a magyar egészségügy még rosszabb helyzetben lenne, mint amilyen válsághelyzeteket most produkál a rendszer.

Szomorú, hogy ma arról kell beszélnünk, hogy a magyar ápolók helyzete mennyire méltatlan: bérek, megbecsültség és munkahelyi körülmények tekintetében is. Az aktuálisan legsúlyosabb helyzet a Honvédkórházban van, hiszen kétmillió ember ellátása kerülhet veszélybe a kritikus szakemberhiány miatt. A munkaerőhiányt pedig tovább rontja, hogy hivatásos katonák jogkorlátozásait kényszerítették rá a civil alkalmazottakra, és csak emiatt további 54 fő – ápolók és orvosok – hagyja el az intézményt. Határozott meggyőződésünk, hogy nem elhallgattatni kell az ápolókat és orvosokat egy új jogviszony rájuk kényszerítésével, hanem azonnali bérrendezes szükséges, illetve minden eszközt biztosítani kell a munkájukhoz. Mint ismert, az LMP ombudsmani eljárást is kért az ügyben.

Emlékeztetjük továbbá a kormányt, hogy nem is olyan régen pedig minden ápoló felmondott az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán, a pszichiátriai szakápolóknak pedig már három éve megígérték a veszélyességi pótlékot, de azt még mindig nem kapják meg. Az LMP álláspontja szerint a helyzet tarthatatlan: olyan egészségügyi rendszert kell létrehozni, amelyben emberek nem betegednek vagy halnak meg, pusztán azért, mert az állam által fenntartott egészségügyi intézményben próbálnak gyógyulni. Valóban ingyenes állami egészségügyet kell teremteni: 300 milliárdos azonnali forrásbevonással enyhítenénk az egészségügy legfájóbb problémáit, kiemelten kezelve az ápolók és orvosok bérrendezést. Az ágazatban azonnali, 50%-os béremelésre van szükség, amelyet négy éven keresztül az országos átlagot garantáló meghaladó jövedelem-emelkedésnek kell követnie.

 

Budapest, 2019. február 19.

 

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt

az LMP társelnökei

 

2019-02-19T09:37:01+00:00 2019. 02. 19.|Sajtó|