fbpx

Magyar himnusz betiltása Szlovákiában: az LMP lépéseket kezdeményez

A szlovák parlament által elfogadott új jogszabály szerint komoly pénzbírság lehet a vége annak az államnak a himnuszát énekelni, amelyiknek az adott helyszínen nincs hivatalos küldöttsége. Ez a nem is titkoltan a felvidéki magyar szurkolókra szabott törvénymódosítás ráadásul akár hétezer eurós büntetésre is lehetőséget engedne. Az LMP szerint a szlovák parlament a jogszabállyal az európai alapnormákat rúgja fel. 

A magyar kisebbségek anyanyelvhasználati és oktatáshoz való joga a legfontosabb védendő értékek közé tartoznak, és nincs helye semmilyen megalkuvásnak. Az LMP politikai közössége elfogadhatatlannak tartja, hogy  politikai döntések befolyásolják, hogy ki, hol énekli a magyar himnuszt.

Bízunk benne, hogy a magyar kormány képviselőitől a kárpátaljai incidensek esetében megszokott határozott fellépést láthatunk, még akkor is, ha itt most nincs a putyini Oroszországgal érdekegyezés. Az LMP pedig levélben fordul az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének magyar delegációjához: vegyék napirendre az Európa Tanács ülésén a kérdést, továbbá kezdeményezzük, hogy a Velencei Bizottság is adjon ki állásfoglalást a botrányos, az európai értékekkel összeegyeztethetetlen törvénymódosításról. Az Európai Unió szintjén pedig bízunk benne, hogy szövetségeseink is kiemelt figyelmet fordítanak az ügyre: kezdeményezzük, hogy az Európai Zöldek EP-frakciója is hangsúlyosan foglalkozzon a témával az Európai Parlamentben.

 

Keresztes László Lóránt,
az LMP társelnöke

Csárdi Antal,
az LMP frakcióvezető-helyettese

2019-04-04T11:17:03+00:00 2019. 04. 04.|Sajtó|