fbpx

A magyar kultúra mindannyiunké

A magyar kultúra napján az LMP arra hívja fel a figyelmet, hogy az állam feladata eljuttatni azt minden magyar emberhez. Az LMP szerint bűn arra használni a kultúrát, hogy újabb háborús frontot nyisson a kormány hatalomtechnikai okokból az amúgy is megosztott társadalmunkban.

Az LMP határozott meggyőződése, hogy a kultúrát nem pusztán vétek egy hatalom szolgálatába állítani, de egyben lehetetlen vállalkozás is. A kultúra lényege éppen abban rejlik, hogy magasabb rendű, nemesebb gondolatokra készteti az embert, és a mindennapok szürkeségéből kiemeli az elmét. A kulturális művek értékét a katarzisélmény határozza meg, azt felülről irányítani márpedig nem lehet: ezért is utasítjuk el a ma tobzódó kulturális paternalizmust.

A kultúra nem lehet harc, a kultúra értékteremtő közös tulajdonunk és örökségünk, mellyel éretten és felelősen kell bánnunk. A kultúrát a közösségek szolgálatába kell állítani, forrásait pedig igazságosan kell elosztani, jelenleg ugyanis több mint hárommillió ember életét semmilyen formában sem gazdagítják az arra fordított összegek. Az államnak arra kell törekednie, hogy minden egyes magyar ember hozzáférjen közös kulturális javainkhoz. Országos program keretében kell segíteni azon régiókat, ahol a legnagyobb az ínség a kulturális intézmények és termékek elérhetőségében. Mert a kultúra társadalmi összetartozásunk nélkülözhetetlen eszköze, a fenntarthatóság negyedik pillére.

 

Kanász-Nagy Máté,
az LMP Országos Elnökségének titkára

2019-01-22T12:21:34+00:00 2019. 01. 22.|Sajtó|