Magyarországon is tiltsák be a rákkeltő glifozátot!

Németország 2023-tól betiltja az egyik legveszélyesebbnek és erősen rákkeltőnek tartott gyomirtó szert, a glifozátot. Az LMP ismét követeli az itthoni betiltását és felszólítjuk a magyar kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a betiltás érdekében.

A glifozátot a német Bayer mostani leányvállalata, a Monsanto kezdte forgalmazni az 1970-es években, mára a gyomirtó feltételezett káros egészségügyi hatásai miatt a Bayer peráradattal néz szembe az Egyesült Államokban. A magyar kormány pedig mindeközben a Monsanto által erőltetett és monopolizált, a GMO-kkal kéz a kézben járó glifozát alkalmazását támogatja. Németországban a betiltás mellett döntöttek, az USA-ban pedig többedik pert nyerik azok, akik ezt a szert használták és különböző rákos megbetegedést kaptak, a cég részvényei mélyrepülésben, de a magyar kormány kitart a multi mellett, még akkor is, ha ennek a magyar emberek egészsége is látja a kárát.

Ungár Péter
országgyűlési képviselő