fbpx

Melegszik a Duna, forrósodik a helyzet Pakson

Kritikus hőmérsékleti sávba melegedett a Duna, emiatt riasztást adtak ki a paksi atomerőműre. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy ne játsszon a magyar emberek életével. A Paks2 beruházást le kell állítani már csak azért is, mert hiába építik meg gigászi összegekért az új erőművet, a klímaváltozás miatt nem lehet majd használni. Elhagyatott betontömbként nem lesz más, mint a felelőtlenség emlékműve.

Évről évre vitatott kérdés, hogy mennyire jó és fenntartható megoldás a Paksi Atomerőmű hűtési igényét a Dunából vett vízzel megoldani. Nem csak arról van szó, hogy a folyó melegedő vize az atomerőmű hő-körfolyamatának hatásfokát, így a megtermelt villamos-energia mennyiségét is csökkentheti; a Dunába visszaengedett hűtővíz miatt – a Duna 25 fokos hőmérséklete esetén – a kialakuló hőcsóva hőmérséklete elérheti 30 fokot, amely ezen a szakaszon pusztító hatású a Duna természetes élővilágára. Ez volt a helyzet már tavaly is, bár az erőmű a szabványostól eltérő mintavétellel és egyéb módon igyekezett azt kommunikálni, hogy a határértéknél pár tized fokkal alacsonyabb a vízhőmérséklet.

A hírek szerint most megint nagy az esély arra, hogy a hőcsóva ismét jelentős ökológiai kárt okoz. Az LMP szerint a Paksi Atomerőműnek közzé kell tennie az idei vízhőmérsékleti mérési adatokat és bemutatni a határérték betartását szolgáló intézkedéseket. A kormány pedig jobban teszi, ha lemond az új blokkokról, mielőtt késő lesz visszakozni.

Schmuck Erzsébet,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke

2019-08-01T14:33:49+00:00 2019. 08. 01.|Sajtó|