fbpx

Mi lesz a fizetés nélküli szabadságra kényszerülő dolgozókkal?

A Fidesz által az országra erőltetett munka törvénykönyve kiszolgáltatott helyzetben tartotta eddig is a munkavállalókat. Most a veszélyhelyzetben pedig nemhogy segítő kezet nyújt nekik, hanem még inkább lehetetlen helyzetbe sodorja őket. Meg kell szüntetni azt a méltánytalan helyzetet, hogy a járványhelyzet miatt kényszerűségből fizetés nélküli szabadságra menő munkavállalókat a jövedelemvesztés mellett még a biztosítási jogviszony elvesztése is sújtsa.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott kormányrendelet értelmében a munkaadónak elvileg nincs lehetősége egyoldalúan fizetés nélküli szabadságra küldeni a munkavállalót. Ezzel viszont sokan vagy nincsenek tisztában, vagy „önként” mégis aláírják az orruk alá dugott papírt. Ezek az emberek és családjaik hamar lehetetlen gazdasági helyzetbe fognak kerülni. Ennek oka egyrészt az, hogy nem kapnak fizetést, másrészt pedig az, hogy a fizetés nélküli szabadság idején a társadalombiztosítási jogviszony is szünetel. Azaz nem jár nekik egészségügyi ellátás sem.

Azonnali intézkedések kellenek annak érdekében, hogy azok a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók, akik a veszélyhelyzet kihirdetése óta már ilyen helyzetbe kerültek, azoknak se szüneteljen a TB-jogviszonya, és ne kelljen az egészségügyi szolgáltatási járulékot befizetniük. A fizetés nélküli szabadságra küldöttek kiszolgáltatottságát meg kell szüntetni.

 

Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő

2020-04-06T14:17:25+00:00 2020. 04. 06.|Sajtó|