fbpx

Miért fontosabb a Fidesznek, hogy magánzsebekbe vándoroljanak az uniós pénzek, mint a magyar emberek biztonsága

(Reagálás Gulyás Gergely sajtótájékoztatójára)Az elmúlt néhány hónapban az EU végre elmozdult az eddig követett iránytól, és az európai emberek biztonságát érdemben erősítő költségvetési javaslatokkal állt elő (Európa külső határainak megerősítése, a közös határvédelmi ügynökség megerősítése és létszámának jelentős megnövelése, határregisztrációs rendszer létrehozása, támogatás a külső szárazföldi határok, repülőterek biztonságának megerősítéséhez, fejlesztési források biztosítása a migránsokat kibocsátó országokkal való együttműködéshez).

A 2021-2027-es időszakra tervezett költségvetés eurómilliárdokkal több pénzt irányoz elő a biztonságra, mint amennyit korábban erre az Unió költött. 

Ennek a megváltozott szemléletnek az első jele, hogy az Európai Bizottság kifizeti a magyar határvédelem költségeinek egyharmadát. Azaz a 900 millió euróra becsült határvédelmi költségből 300 milliót (közel 100 milliárd forintot) átvállal, és ebből 54 millió eurót (18 milliárd forintot) azonnal ki is fizet.

A Fidesz eközben még mindig csak arról akar beszélni, milyen álvitákat folytassanak a különböző politikai szereplők az Európai Parlamentben, hogy kik jussanak képviselői székekhez, ki legyen majd biztos, meg bizottsági elnök, és ebből majd mi jusson az egyes pártoknak, semmint arról, hogy végre érdemben lehessen változtatni az EU-nak a migrációval kapcsolatos politikáján, meg lehessen erősíteni az uniós külső határvédelmet és ennek érdekében az EU határvédelmi ügynökségét, érdemi forrásokat kapjanak a tagállamok a migrációval kapcsolatos feladataikhoz, és ami a legfontosabb, a kibocsátó államokkal való együttműködés révén megállíthassuk az Európába irányuló illegális migrációt.

Semmi új nincs abban, hogy a Fidesz nem akarja az új uniós költségvetés mielőbbi elfogadását. Nekik nagyon is jó a mostani gyakorlat, és nem is akarnak mást, hiszen ennek eddig is nyertesei a multinacionális vállalatok magyarországi kirendeltségei, a Fideszhez ezer szállal kapcsolódó oligarchák és nagybirtokos földtulajdonosok. Ezért is gondoljuk azt az LMP-ben, hogy az Európai Uniónak új szemléletre van szüksége, és ehhez új brüsszeli bizottságra, új Európai Parlamentre és új magyar európai parlamenti képviselőkre van szükség.

Demeter Márta,
az LMP frakcióvezető-helyettese
az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke

2018-08-31T13:18:19+00:00 2018. 08. 31.|Sajtó|