fbpx

Motorsport helyett klímavédelemre költsön a kormány

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, hogy Magyarország 2022-től gyorsaságimotoros-világbajnoki (MotoGP) futamot rendez. Ennek érdekében Debrecen közelében új versenypálya épülhet zöldmezős beruházásban.

Az LMP Magyarország zöld pártjaként elfogadhatatlannak tartja, hogy a klímavészhelyzet közepén a kormány súlyos adóforintokat fordítson környezetszennyező motorsportok támogatására. A Formula-1 magyar nagydíjának megrendezése idén 13,5 milliárd Ft-ba került az adófizetőknek, és a MotoGP jogok megszerzése is várhatóan jelentős terhet jelent a költségvetésnek. Az LMP írásbeli kérdést nyújt be, hogy pontosan mennyibe kerül a versenypálya építése és a futam megrendezése.

Az autó- és motorversenyek a közvetlen környezetszennyezésen túl rossz üzenetet is közvetítenek a robbanómotoros közlekedés népszerűsítésével. Akkor, amikor az IPCC jelentése szerint 10-12 évünk maradt a klímakatasztrófa elkerüléséhez és a közlekedési üvegházgáz-kibocsátás nő a leggyorsabban, a kormány jobban tenné, ha a fenntartható közeledés előmozdítására összpontosítaná az erőforrásait. A közösségi közeledés fejlesztésére, az elektromobilitásra, a kerékpározás, gyaloglás feltételeinek javítására és a közlekedésimód-váltást segítő szemléletformálási kampányokra kellene több pénzt fordítani.

 

Schmuck Erzsébet
frakcióvezető-helyettes

2019-11-13T12:07:15+00:00 2019. 11. 13.|Sajtó|