fbpx

Ne a bankok húzzanak hasznot a babaváró támogatásból!

A kormányzat által a babaváró támogatás brüsszeli egyeztetése kapcsán nyilvánosságra hozott információkból egyértelmű, hogy a vita tárgya az, mekkora haszon jusson a bankoknak a támogatás folyósításáért cserébe. A kormány nem az egyszerűbb és kézenfekvő utat választotta, és nem a szociális támogatásokhoz hasonlóan akarja folyósítani a babaváró támogatást, hanem a bankok számára hasznot hajtó megoldást erőltet. A közzétett dokumentumokból egyértelmű, hogy a kormány tudatában van annak, hogy az általa erőltetett konstrukcióval extraprofitot biztosítana az adófizetők pénzéből a kiválasztott bankoknak.

Az LMP nem tudja elfogadni az Európai Bizottság szakértőinek megközelítését, hogy csökkenjen a babaváró támogatás esetében az állami garancia és támogatás szintje. A támogatásnak teljes egészében azokhoz kell eljutniuk, akik arra jogosultak, és ebből a pénzből nem a bankokat kell gazdagítani.

Elvárjuk, hogy a kormány fogadtassa el a bankokkal, hogy a babaváró támogatás folyósítása során nem tehetnek szert extraprofitra. Elvárjuk, hogy a babaváró támogatás esetében csökkenjen a tervezett kamatszint és a bankok ne szedhessenek be az indokoltnál több pénzt a támogatás adminisztrációjára hivatkozva. A babaváró támogatást igénybe vevőket sújtó díjtételeket meg kell szüntetni.

Az LMP ugyanakkor a leghelyesebb megoldásnak azt tartaná, ha a babaváró támogatás közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül, a bankok kizárásával, jutna el az érintettekhez. Így nem rakódna értelmetlen teher a gyermeket vállalók vállára, és azt a pénzt, amit a kormány a bankoknak adna, a babaváró támogatás növelésére lehet fordítani. Ennek megvalósításához minden eszköz a kormány kezében van.

Álljon a kormány a bankok helyett az emberek oldalára!

 

Demeter Márta,

az LMP társelnöke

 

2019-05-15T15:29:24+00:00 2019. 05. 15.|Sajtó|