fbpx

A Nemzeti összetartozás napja alkalmából –

Ma van a nemzeti összetartozás napja, az 1920-as trianoni békediktátum nemzeti emléknapja. Trianon, a vesztes háborúk következményei, az értelmetlen emberi pusztítás ennyi idő után is olyan feldolgozhatatlan traumánk, amely a mai napig számos belpolitikai gyűlölködéshez járul hozzá. Az LMP határozott álláspontja, hogy magyar és magyar között nem lehet különbség: függetlenül attól, hol él.

A Felvidéken, Erdélyben és Kárpátalján olyan jogkorlátozások, jogfosztások érik a magyarokat, amelyekre nem elegendőek a szavak, azonnali cselekvésekre van szükség. Éppen ezért látni kell, hogy a kisebbségi jogok érvényesítése ma már összeurópai kérdés, nem lehet ebben elszigetelődni: az EU fórumain olyan szövetségeket kell kötni, amelyek révén közös erővel, más nemzetekkel együttműködve lehet fellépni. Az európai integráció egyik fontos ígérete volt a nemzetek közötti együttműködés és a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása, de az eddigieknél sokkal határozottabb és hatékonyabb lépéseket kell tenni ezekben az ügyekben az Európai Unió intézményeinek és a tagállamoknak is.

A nemzeti összetartozás napján azt is hangsúlyoznunk kell, hogy jelen időben is súlyos csapások érik a nemzetet. Honfitársaink százezrei kényszerülnek megélhetési okokból elhagyni hazájukat. Ez egy olyan probléma, ami mára nemzeti tragédiát okozott, és amely kapcsán a kormány nemhogy érdemi lépéseket nem tesz, de még a probléma meglétét is tagadja. Az LMP határozott álláspontja, hogy nem lehet különbséget tenni magyar és magyar között: nem ér kevesebbet egy magyar pusztán azért, mert Londonba költözött, hogy el tudja tartani a családját, mint egy magyar honfitársunk, aki Erdélyben él.

az LMP Nemzetpolitikai Műhelye

2019-06-04T08:28:15+00:00 2019. 06. 04.|Sajtó|