fbpx

A nők ügye közügy

A nők ügye közügy. Az előítéletek, a munkaerőpiaci megkülönböztetés, az indokolatlan bérkülönbségek, a nők elleni erőszak mind közügy. Fel kell ismerni, hogy erősebb lesz a gazdaság, boldogabb és sikeresebb lesz az ország, ha komolyan vesszük a női egyenlőség ügyét.

Számunkra alapvetés az egyenlő munkáért, egyenlő bért elv érvényesülése, és emellett fontosnak tartjuk, hogy a kormányzat kiemelten segítse a kisgyermekes nők munkába állását is. A nők ma a gyermekvállalás ideje alatt hosszabb időre kiesnek a munkaerőpiacról, ez törést okoz az életpályájukban, emiatt pedig nehezebb az újbóli munkába állásuk, előrejutásuk a munkahelyen.

Ma naponta nők százezreinek kell elszenvednie zaklatást, bántalmazást, családon belüli erőszakot. A Büntető Törvénykönyv szigorítása önmagában nem volt hatékony, ugyanis a jogi szabályozás édeskevés: ha nincs mellette társadalmi szemléletformálás, megelőzés, képzés, a megfelelő ellátások és szolgáltatások rendszere, akkor nem fog csökkenni az erőszak. 

Álláspontunk szerint az Isztambuli Egyezmény végrehajtásával széleskörű prevenciós programok indulnának, szakmai protokollok készülnének, rendszeres képzést kapnának az áldozatokkal foglalkozó szakemberek, a krízisférőhelyek számát a szükségletekhez kellene igazítani (tízszeresére emelni) és országos lefedettséget biztosítani, hatékonyabbá tenni a rendőrségi eljárásokat, együttműködni civil szervezetekkel. Ezért követeljük az Isztambuli Egyezmény ratifikálását!

Schmuck Erzsébet és Kendernay János

társelnökök

2020-03-08T13:02:09+00:00 2020. 03. 08.|Sajtó|