fbpx

A nyugdíjakon akar spórolni a kormány

A kormány tegnap benyújtotta a jövő évre vonatkozó költségvetését, amiben 2,8 százalékos inflációval számol, vagyis csupán ennyivel akarja emelni a nyugdíjakat. Idén májusban ezzel szemben a fogyasztói árak emelkedése a várt 2,8% helyett már 3,9% volt, az MNB előrejelzése szerint pedig 2020-ban 3,1%-os lesz. A számokból arra lehet következtetni, hogy a kormány tudatosan tervezi alul az inflációt. Mivel a nyugdíjkorrekció novemberben szokott lenni, ha nem jól becsülik az infláció mértékét, az azt jelenti, hogy a kormány több millió nyugdíjas pénzét tartja vissza hónapokig. A nyugdíjasoknak pedig az inflációt sem követő nyugdíjakból kell gazdálkodniuk szinte egész évben.

A szélsőséges hőmérséklet-ingadozás és a hetekig tartó esőzések, azaz a klímaváltozás negatív hatásai miatt az élelmiszerárak drasztikusan nőttek. A nyugdíjasokat ez különösen érzékenyen érinti, hiszen arányaiban többet költenek élelmiszerekre, mint a még aktív keresők, akiknek a bére ráadásul évek óta 10-12%-kal emelkedik. Az idősek nem részesülnek a gazdasági növekedésből, életminőségük romlik, sokukat fenyegeti az elszegényedés. Ma Magyarországon 46 758 ember kap 50 ezer forintnál kevesebb, majdnem 600

ezer ember 100 ezer forint alatti nyugdíjat. Az LMP szerint a nyugdíjak azonnali, egyösszegű emelése szükséges, ezzel ugyanis a növekvő egyenlőtlenségeket is csökkenteni lehet.

Schmuck Erzsébet,
az LMP frakcióvezető-helyettese

2019-06-05T15:12:26+00:00 2019. 06. 05.|Sajtó|