fbpx

Nyugdíjemelés: jön a feketeleves

A nyugdíjasok most szembesülnek azzal, hogy a tavaly novemberben óriási csinnadrattával beharangozott és adott nyugdíjprémium egyáltalán nem épült be a nyugdíjukba, a nyugdíjkiegészítés pedig csak minimális mértékben. Az LMP követeli, hogy a kormány valódi nyugdíjemelést hajtson végre.

Mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, a nyugdíjemelés mértéke kizárólag az inflációt követi. Ez az utóbbi években a nyugdíjasok egyre nagyobb mértékű elszegényedését okozta, hiszen az infláció alacsony volt, míg a keresetek nagymértékben növekedtek. A nyugdíjasok nagy részének ráadásul csak most lett világos, hogy a novemberi nyugdíjkiegészítés nem teljesen, hanem csak nagyon kis mértékben, 1/12 részben épült be a nyugdíjukba.

A nyugdíjprémium még nagyobb csalódást okozott, hiszen ennek összege egyáltalán nem emelte a nyugellátás mértékét. Arról a kormány pedig végképp nem beszél, hogy ebben az évben a várható 3,3 százalékos gazdasági növekedés mellett a nyugdíjasoknak már nem jár nyugdíjprémium.

Az LMP szerint a nyugdíjasok életkörülményeit azonnal javítani kell:

  1. A 10 éve változatlan minimálnyugdíjat 71.250 forintra kell emelni.
  2. Ki kell dolgozni a nyugdíjemelés méltányos rendszerét.
  3. A kormánynak garantálnia kell, hogy a nyugdíjasok a prémiumot akkor is megkapják, ha a gazdasági növekedés 3,5 százalék alá csökken.
  4. Végül, de nem utolsó sorban biztosítani kell, hogy a nyugdíjprémium beépüljön a nyugdíjakba.

Schmuck Erzsébet 

társelnök

2020-01-16T09:22:17+00:00 2020. 01. 16.|Sajtó|