fbpx

Nyugdíjprémiumot a következő években is!

Válasz Novák Katalin nyilatkozatára

Az elkövetkező években az MNB előrejelzése szerint a gazdasági növekedés megtorpanására lehet számítani. Ha a kormány nem változtat a szabályokon, akkor jövőre a várható 3,3 százalékos növekedés mellett a nyugdíjasok már nem fognak nyugdíjprémiumot kapni, a nyugdíjak jelenleg is tartó elértéktelenedése és az idősek elszegényedése folytatódni fog. 

A nyugdíjprémium rendszerének a lényege, hogy ha a gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, a nyugdíjasok év végén pénzbeli juttatásra számíthatnak. Bár a kormány ebben az évben fizet nyugdíjprémiumot, annak összege nem épül be az alapnyugdíjba.

Novák Katalin, az EMMI államtitkára azt nyilatkozta, hogy a prémiummal azt szeretnék éreztetni a nyugdíjasokkal, hogy az állam tudja, a bővülésben az ő teljesítményük is benne van. Amennyiben a kormány ezt a kijelentést komolyan gondolja, akkor garantálnia kell a nyugdíjasoknak, hogy a prémiumot akkor is megkapják, ha a gazdasági növekedés 3,5 százalék alá csökken.

Az LMP egy olyan törvényjavaslatot nyújt be, ami egyrészt garantálja, hogy a nyugdíjprémium beépüljön a nyugdíjba, másrészt biztosítja, hogy a nyugdíjasok akkor is kapjanak nyugdíjprémiumot, ha a gazdasági növekedés 3,5 százalék alatt van, harmadrészt pedig mindenki ugyanazt az összeget kapja, így csökkenjenek az egyenlőtlenségek.

Schmuck Erzsébet,
az LMP frakcióvezető-helyettese

2019-10-04T10:44:19+00:00 2019. 10. 04.|Sajtó|