fbpx

Örökbefogadás: maradjon kötelező a felkészítő tanfolyam!

Az LMP üdvözli a Fidesz örökbefogadás meggyorsítására vonatkozó módosítójavaslatát, mely által egyre több gyerek tud kevesebb idő alatt biztonságot adó és szerető családi közegben nevelkedni. Mindemellett követeljük a felkészítő tanfolyam ismételt kötelezővé tételét, hogy az örökbefogadó szülők megkapják azt a fajta felkészítést, támogatást, ami az örökbefogadáshoz elengedhetetlen.

Az LMP régóta fontosnak tartja támogatni azokat a szülőket és gyermekeket, akik örökbefogadás által tudnak egy családot alkotni, illetve azt teljesebbé tenni. Számos esetben szólaltunk fel az ügy előre mozdításának érdekében, illetve az EMMI államtitkárságával is történtek egyeztetések. Ezért egyértelműen támogatjuk a most megjelent módosítást, ami azt is mutatja, hogy eszerint elért a kormányig a javaslat lényege, a téma fontossága, mely szerint a gyermekek hamarabb kerülhetnek befogadó, új családokhoz, ahol szerető környezetben, egészségesebb mentális körülmények között juthatnak el az önálló felnőttkorba.

Mindezek mellett teljesen ideológia-mentes gondolat mentén szükséges lenne támogatni az egyedülállók örökbefogadásának nagyobb számú lehetőségét is. Egyszülős családban is fel lehet nőni biztonságban, szeretetben, miért ne kaphassanak ezek a szülők és gyermekek is egyaránt egy plusz esélyt a boldog, szeretetteljes együttélés lehetőségére?!

Az LMP fontosnak tartja, hogy az örökbefogadó szülők, de ugyanúgy a gyermekek is megkapják a maximális támogatást, felkészítést az új családi együttélésre. Semmiképpen nem hanyagolható el a 2018-ban 21-ről 40 órára bővített örökbefogadók felkészítő tanfolyamának szükségessége, ezért törvénymódosítást nyújtunk be, hogy maradjon továbbra is kötelező az elvégzése.

A felkészítő tanfolyam elengedhetetlen a jelentkezők szemléletformálására nézve, saját határaik megismerésében, a gyermekekkel való foglalkozás, viselkedés felkészítésében. A részvételi díj támogatása, csökkentése komoly segítség lehet, ahhoz, hogy olyan ismeretekhez juthassanak a szülők, mely által zökkenőmentesebben tudnak egymáshoz közeledni az új családtagok.

Reméljük, a jövőben is elő tudunk állni olyan javaslatokkal, melyet a kormány megfontol és elfogad. És ki tud alakulni olyan párbeszéd, mely nem kizárólag az ellenzéki javaslatok elutasításáról szól.

Hohn Krisztina,
országgyűlési képviselő

 

2020-05-16T07:52:53+00:00 2020. 05. 16.|Sajtó|