fbpx

Perelünk a GYOD hatástanulmányáért

A gyermekek után folyósított otthongondozási díj (GYOD) ügyében az LMP álláspontja egyértelmű: a díj alapjául szolgáló pontozási rendszer ebben a formájában rossz, túlbürokratizált és súlyosan diszkriminatív. Mivel az LMP adatkérésére sem adták ki a GYOD-ról készült hatástanulmányt, ezért perelünk.

Mint ismert, a GYOD-dal kapcsolatos felülvizsgálat egy olyan pontrendszer alapján történik, amely elsősorban a mozgásukban korlátozott személyeket veszi alapul, és például a speciális nevelési igényű, illetve autista gyermekeket kifejezetten hátrányosan érinti. A pontrendszerrel kapcsolatos további súlyos aggály, hogy nem világos, milyen jogorvoslattal élhetnek a szülők, ha kedvezőtlenül pontoznák a gyermeküket, aminek következtében kiesnek az ellátási rendszerből.

Az LMP korábban ombudsmani eljárást kezdeményezett a pontozási rendszer visszásságainak kivizsgálására, valamint a minisztériumtól is kérte az otthongondozási díj előzetes hatás- vagy háttértanulmányainak kiadását. Mivel ezt a minisztérium érthetetlen okokból megtagadta, sőt, azt tíz évre titkosította, az LMP pert indít, hogy az egyébként közérdekű hatástanulmányt nyilvánosságra lehessen hozni.

Ungár Péter.
az LMP országgyűlési képviselője

 

2019-02-15T08:33:46+00:00 2019. 02. 15.|Sajtó|