fbpx

Politikai hisztériakeltés helyett valódi megoldásokat

Fülöp Attila EMMI államtitkár szerint a gyerekek otthongondozási díja (GYOD) körül politikai hisztériakeltés zajlik. Az LMP részéről érteni véljük, hogy ezt a kommunikációs panelt küldték el neki, de ezen túlmenően meggyőződésünk, hogy a GYOD ebben a formájában diszkriminatív.

Az otthonápolási díj emeléséről szóló törvény új feltételeket vezet be: 2019 második felében felülvizsgálják a megállapított jogosultságokat. Ez olyan pontrendszer alapján történik, amely az SNI-s, illetve autista gyermekeket kifejezetten hátrányosan érinti.  További súlyos aggály, hogy nem világos, milyen jogorvoslattal élhetnek a szülők, ha kedvezőtlenül pontoznák a gyermeküket, aminek következtében kiesnek az ellátási rendszerből. A pontrendszer egyébként sem alkalmas egy gyermek állapotának értékelésére, amely így kifejezetten diszkriminatív és túl bürokratikus: ezért kezdeményeztünk ombudsmani eljárást.

Fülöp Attila pedig elszalasztotta a lehetőséget, hogy az érintett családoknak nyújtson megnyugvást. Ezért vagyunk nyitottak továbbra is a vitára való felhívásra: ne csak paneleket hangoztasson, hanem valódi vitát folytasson a GYOD-ról, és oldja fel azt az ellentmondásos kommunikációt, amelyet Novák Katalin államtitkárral folytatnak. Hiszen Novák Katalin korábbi kijelentései minden ápolásin lévő gyerek jogán eddig ápolásit kapottra utalnak, Fülöp Attila szerint viszont csak az eddig kiemelten levő családok kapják meg az emelt otthonápolási díj összegét.

Ungár Péter
országgyűlési képviselő

2019-01-23T12:47:51+00:00 2019. 01. 23.|Sajtó|