Reagálása az Alkotmánybíróság környezetvédelemhez kapcsolódó alapjogi döntésére

Az alkotmánybírósági döntés alapján megalapozottnak bizonyult az LMP azon, kezdettől fogva hangoztatott álláspontja, hogy a környezet védelméhez kapcsolódó alapjogok sérelméhez vezetett a zöldhatóságok szükséges eljárási garanciákat nélkülöző, a korábbi szervezeti önállóságból fakadó garanciákat semmilyen módon nem pótoló bedarálása.

A jövőre nézve javíthat a helyzeten, ha az Országgyűlés az Alkotmánybíróság által szabott június 30-i határidőig elvégzi az elmulasztott jogalkotói feladatát, és megállapítja a természet- és környezetvédelmi szempontoknak a döntésekben való rögzítésével kapcsolatos garanciális szabályait.

Nem osztjuk viszont az AB optimizmusát abban, hogy önmagában az elv alkotmányos követelményként való rögzítésével biztosítható lenne, hogy a kormánymegbízott és a járási hivatal vezetője a döntéshozatal során a környezetvédelmi szempontokat nem rendeli az egyéb ágazati érdekek alá.

Schmuck Erzsébet,
az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elnöke (LMP)

Keresztes László Lóránt,
az LMP társelnöke