fbpx

Sérti az egészséges környezethez való alkotmányos jogot a Red Bull légi parádé

Turcsán Szabolcs, az LMP Országos Elnökségének tagja sajtótájékoztatóján ismertette a zöld ombudsman 2010-es megállapításait: “a Red Bull Air Race repülőrendezvény által jelentett környezeti terhelések következtében a rendezvény a belvárosban, ilyen sűrűn beépített lakott területen való megtartása az egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze.”

Az LMP álláspontja szerint a zajszennyezés a környéken élők számára rövidtávon rendkívül megterhelő, de hosszútávon is komoly egészségügyi kockázatai lehetnek a budapestiek számára. Tudjuk azt is, hogy Budapestnek mennyire rosszak a légszennyezettségi mutatói, és mérések bizonyítják, hogy a felszálló gépek által kibocsátott, rendkívül mérgező anyagok szélirányban még 10 kilométeres távolságban is négyszer-ötször magasabb koncentrációban vannak jelen. Kifejezetten cinikus mindez annak a fényében, hogy közben gyakorlatilag nincs környezetvédelmi kormányzati apparátus, a levegőszennyezettség felszámolására pedig filléreket költ a kormány és a főváros vezetése.

Tehát mindezek alapján felszólítunk minden érintettet, tegyenek eleget alkotmányos kötelezettségüknek: a Red Bull Air Race ne kapja meg az engedélyt!

 

LMP sajtó

2019-02-05T12:18:37+00:00 2019. 02. 05.|Sajtó|