A temesvári események 30. évfordulóján az LMP politikai közössége megbecsüléssel emlékezik Tőkés László kiállásáról Ceaușescu elnyomó rendszerével szemben, és az őt védők – magyar és más nemzetiségűek felekezeti hovatartozástól független – bátor és kitartó védelméről. Példamutató tettek voltak ezek 1989-ben.

Küzdelmük bizonyosan nem volt hiábavaló és értelmetlen, hiszen a diktatúrát megdöntő forradalom innen indult, amely egy új jövő ígéretét hordozta és végigsöpört egész Románián. A temesvári események után 30 évvel azonban ma újfent fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a békés, egyenlő együttélés és a kisebbségi jogok védelme és tiszteletben tartása rendkívül fontos európai értékekhez kapcsolódik: harminc év után is küzdenünk kell a magyarság nyelvi és kulturális megmaradásáért. Fentiekre tekintettel, az LMP is támogatta a héten elfogadott országgyűlési határozatot, mely méltón emlékezik a temesvári eseményekről és hőseiről.

Schmuck Erzsébet, társelnök

Kendernay János, társelnök