fbpx

Tisztánlátást sertéspestis ügyben!

Évek óta megy a titkolózás, félretájékoztatás a hazánkban tomboló sertéspestis járvány ügyében. Jogunk van tudni egy ilyen népegészségügyi kockázat felmerülésekor, hogy milyen cselekvési tervekkel készül a kormány, ezért az LMP több írásbeli kérdéssel fordul Nagy István agrárminiszterhez az alábbiak szerint:

  1. Valóban véget vet a kormány a nagy hagyományokkal bíró háztáji sertéstartásnak?

A kiszivárgott előkészítő anyagok arra mutatnak rá, hogy az agrár-közigazgatásban vannak olyan tervek, amelyek a háztáji sertéstartás visszaszorítását célozzák. Mindeközben rendkívül jelentős támogatást kapnak a nagyüzemi állattartók a kormánytól. Ha igaz, akkor a kormány az oligarchák és nagyvállalkozók kezében lévő környezetszennyező nagyipari állattartás érdekében megszünteti a sok tízezer ember számára keresetkiegészítést jelentő házi sertéstartást.

  1. Mi a vadásztársaságok felelőssége az ügyben?

Hogyan lehetséges az, hogy a kór elterjedhetett, miközben a vadásztársaságok felelőssége lett volna kiirtani a fertőzött állományt? A fertőzött területeken lévő vadásztársaságok felelősségét vizsgálja-e az Agárminisztérium? Hogyan terjedhetett át az ASP a Dunán, van-e felelőssége a Disznóskert üzemeltetőjének a járvány terjedésében? Milyen intézkedésekre kötelezettek a járványügyi intézkedés alá nem vont településeken a vadásztársaságok? Miként valósítható meg a vaddisznóállomány jelentős gyérítése a háztáji sertéstartók érdekeinek védelmében?

  1. Milyen eszközökkel kívánja megállítania a sertéspestis terjedését a kormány?

Milyen cselekvési tervvel készül a kormányzat annak érdekében, hogy feltartóztassa a világszerte megjelent vírust. Milyen megoldások képzelhetőek el, hogy kordában lehessen tartani a vírust és meg lehessen őrizni a sertésállományt?

  1. Indít-e tájékoztató kampányt az ügyben a minisztérium?

Rengeteg ember számára nem világos, hogy pontosan milyen következményei is vannak a sertéspestisnek a fertőzött területeken. Mi a teendő az esetben, ha feltehetően fertőzött állattal történik bárminemű érintkezés? Az ügy közérdekű tájékoztató kampányért kiált.

LMP Sajtó

2019-10-02T10:39:31+00:00 2019. 10. 02.|Sajtó|