fbpx

Újabb megszorítások az ELTE-n: az LMP megoldásokat sürget

A felsőoktatást sújtó pénzügyi válsághelyzet újabb megszorításokat eredményezhet a legnagyobb magyar egyetem két karán is. Akár 70 oktatót küldhetnek el az ELTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Karáról. Az LMP tiltakozik az eljárás ellen és azonnali megoldást sürget.

Ma Magyarországon az egyetemi oktatók bére egészen elképesztően alacsony. Így ma ott tartunk, hogy egy tanársegéd és egy adjunktus bére bőven 200 ezer forint alatt van, de még egy egyetemi tanár bére is csak a fele egy országgyűlési képviselő fizetésének. Ma már nem csak a külföldi egyetemek által biztosított bérektől vagyunk fényévekre elmaradva, de egy hazai jól képzett szakmunkás is simán lehagy egy tanársegédet vagy adjunktust. Mára pedig teljesen egyértelművé vált az is, hogy totális megszorítások vannak a felsőoktatásban. Az ún. Corvinus-modell sem szól másról, mint arról, hogy a kormány beismerő vallomást tett: a nagy csinnadrattával meghirdetett és bevezetett kancellária rendszer teljes csődöt mondott, megbukott, elvérzett.

Az ELTE két karán folyó megszorítások és várható elbocsátások elfogadhatatlanok. Az LMP azonnali megoldásokat sürget. Első körben vissza kell pótolni a felsőoktatásból kivont forrásokat, meg kell szüntetni a felsőoktatás fizetőssé tételét, bővíteni kell a hallgatói juttatásokat. Azonnali és érdemi béremelésre van szükség, továbbá azonnal vissza kell állítani az egyetemek autonómiáját: az állam nem gyámkodhat a kancellárokon keresztül.  Az LMP Jövő Alapot hozna létre, amelynek alapvetése, hogy mindenki számára biztosítani kell bármennyi diploma és a doktori fokozat tandíjmentes megszerzését, ugyanis a tudás a legkönnyebben és legfenntarthatóbb módon szaporítható, legértékesebb gazdasági erőforrás. Ehhez a GDP legalább 8%-át kell átfogóan az oktatásra, a jövőbe való befektetésre fordítani.

Kanász-Nagy Máté,
az LMP Országos Elnökségének titkára

 

2019-01-21T11:44:05+00:00 2019. 01. 21.|Sajtó|