A tegnapi nap során találkozott az Európai Parlament Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakciójával Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökjelöltje. A meghallgatás során bebizonyosodott, hogy a klímavédelmi célok keretében az előző Európai Parlamenthez képest visszalépést szorgalmaz a széndioxid-kibocsátás tekintetében (2030-ra 55%-os csökkentés helyett 50%), valamint nem tudott előállni konkrét javaslatokkal egy EU-s szintű szakpolitikai kérdésben sem. A felmerült kérdésekre pedig gyakran kitérő válaszokat adott.

A meghallgatás is megmutatta, hogy a “zárt szalonban” történt megegyezés káros az Európai Unió egészére nézve: az átláthatóság hiánya, a megkérdőjelezhető legitimitás és a látványos felkészületlenség is jelei annak, hogy az Európai Tanács nem a megfelelő választ adta korunk legnagyobb kihívásaira. Az LMP támogatja a Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakció döntését arról, hogy egységesen nem szavazza meg Ursula von der Leyent bizottsági elnöknek.

A klímaváltozás elleni küzdelem ennél többet érdemel.

Kendernay János
társelnök