fbpx

Változtatni kell, ha meg akarjuk óvni a vadvilágot

A vadvilág világnapja arra kell, figyelmeztessen mindenkit, hogy még határozottabban kell tennünk bolygónk élővilága sokszínűségének megőrzéséért. Értékrendünk, gazdasági és társadalmi rendszerünk átalakítása, a fenntartható fejlődési pályára állás nélkül nem lehetséges megállítani a kihalási folyamatot. A biológiai sokféleség megőrzése az LMP mindenkori programjának szerves része és kiemelt célkitűzése.

Az ENSZ legutóbbi világjelentése szerint egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás közvetlen veszélye. Sokkal többet, mint valaha az emberiség történelmében. Az okok többségét pedig magunkban kell keresni: a vadvilág természetes élőhelyeinek felszámolása, a vegyi anyagok környezetbe juttatása, a környezetszennyezés mind emberi tevékenységekre vezethető vissza. A fokozódó klímaváltozás már csak újabb, összetett tényezője annak, hogy végképp veszélybe sodorjuk azokat az ökoszisztémákat, melyek egyben a szülőföldünket, tájainkat, környezetünk szabályozórendszerét is jelentik.

A helyzet Magyarországon sem jobb. A Natura 2000 területek alapját jelentő élőhelyek 81 százaléka nem kielégítő vagy rossz természetvédelmi helyzetű; a fajok esetében ez az arány 62 százalék. És ezek a számok ráadásul csak az ország 21 százaléknyi, természetvédelmi szempontból legértékesebb területeinek állapotát mutatják. Az LMP vallja, hogy konkrét cselekvésre van szükség, nem hangzatos kormányzati kommunikációra.

 

Schmuck Erzsébet
társelnök

 

2020-03-03T14:46:56+00:00 2020. 03. 03.|Sajtó|