fbpx

A magyar tudomány ünnepén nehéz ünnepelni

A magyar tudomány ünnepén nehéz ünnepelni

A kormány elárulta a tudományos szférát. Az Orbán-kormány hozzáállása fájdalmasan testesíti meg az öncélú hatalomgyakorlást, ötvözve a kritikai gondolkodás üldözésével. 

A tudomány mindig is a magyar nemzet egyik legfontosabb építőköve volt. A magyar tudományos élet magas minősége nem csak büszkeséggel tölt el minden magyar embert, több annál, része identitásunknak. Éppen ezért, határozott meggyőződésünk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának kormányzati beszántása és a CEU elüldözése történelmi bűn volt.

A magyar tudománynak rendkívül fontos szerepe van abban, hogy Magyarország jó válaszokat tudjon adni a 21. század kihívásaira. A klímaváltozás soha nem látott terheket rak társadalmunkra, és ez a jövőben csak eszkalálódni fog. A tudományos életnek megoldásokat kell találnia, miként tudjuk fenntarthatóan megóvni civilizációnkat. Felelős kormány ezeket a kötelező feladatokat értené, és ahelyett, hogy leépítené a tudományos szervezeteket, inkább kiemelten támogatná azokat. Hazafi kormány nem elvonná a forrásokat, hanem még több lehetőséget biztosítana az oktatásra, és sokkal komolyabban venné az innovációs fejlesztéseket is.

Az LMP meggyőződése, hogy Magyarország sikerességének útja a kiváló oktatáson és a magas hozzáadott értékű munkahelyeken keresztül vezet. Nem kivonni kell a pénzt az oktatásból, innovációból, kutatás-fejlesztésből, hanem növelni. Ebben a munkában az egyetemek, kutatóintézetek és az MTA a legfontosabb partnerek, nem pedig ellenségek.

2019-11-03T14:58:16+00:00 2019. 11. 03.|Tudomány|