fbpx

Porosenko ne írja alá a botrányos ukrán nyelvtörvényt!

Az ukrán parlament elfogadta a botrányos nyelvtörvényt, ami az Ukrajnában élő kisebbségek nyelvhasználati jogait súlyosan csorbítja. Az LMP elfogadhatatlannak tartja az elfogadott törvényt és felszólítja a leköszönő ukrán elnököt: ne írja alá azt!

A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez. A jogszabály kimondja, hogy „nyelvellenőrök” fognak ügyelni a törvény betartására. Az LMP politikai közössége határozottan tiltakozik: a magyar kisebbségek anyanyelvhasználati és oktatáshoz való joga a legfontosabb védendő európai értékek közé tartoznak, és nincs helye semmilyen megalkuvásnak, a nyelvellenőrök intézménye pedig a legsötétebb időszakokra emlékeztető eljárást eredményez.

Határozott álláspontunk, hogy mindaddig nem lehet az ukrán kormánnyal az euro-atlanti integráció folyamatáról tárgyalni, amíg az elfogadott törvényt nem vonják vissza. Az utolsó helyes döntés Petro Porosenko leköszönő államfőtől pedig az, hogy nem írja alá a törvényt. Az LMP támogatásáról biztosítja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget, Kárpátalja magyar lakosságát, a magyar közösségeket: kezdeményezéseikben, lépéseikben számíthatnak az LMP segítségére és támogatására.

LMP Sajtó

2019-04-25T12:47:38+00:00 2019. 04. 25.|Sajtó, Uncategorized|