fbpx

Utolsó lehetőség, hogy megállítsuk a klímaváltozást

Utolsó lehetőség, hogy megállítsuk a klímaváltozást

Az idei az utolsó európai parlamenti (EP-) választás, amelynek eredményeként megállítható a klímaváltozás vagy a paksi bővítés – mondta az LMP listavezetője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

“Nem lehet többet totojázni, a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót” – jelentette ki Vágó Gábor. Amíg globálisan 1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, addig Magyarországon másféllel – hangsúlyozta az ország fokozott érintettségét az ellenzéki politikus, aki szerint ennek következményét érzékeljük az idei aszályban és a másfél-kétszeresükre növekedett zöldségárakban.

Most még van döntési lehetőség – jelentette ki Paks II. kapcsán is, hozzátéve: ha az Európai Parlamentben elegen lesznek az ellenzők, megálljt lehet parancsolni a beruházásnak.

A klímabűnözőkkel is fel kell venni a harcot, a legnagyobb vállalatokkal, amelyek a klímaváltozást okozó gázok mintegy kétharmadát bocsátják ki – közölte Vágó Gábor, hangsúlyozva: nem háríthatók tovább az emberekre azok a terhek, amelyeket a nagyvállalatoknak kell viselniük.

Bas Eickhout, az Európai Zöldek (EGP) csúcsjelöltje a sajtótájékoztatón azt mondta: azért látogatott már másodízben Magyarországra az európai választási kampányban, mert fontosnak tartja, hogy a zöldpolitika Magyarországon is egyre nagyobb teret nyerjen.

Számos európai tagállam kíván egyre többet tenni a klímaváltozás megfékezéséért, azonban a jelenlegi magyar kormány rendre meggátolta a közös cselekvést.

A holland politikus változást szorgalmaz a mezőgazdasági termelésben, a közlekedésben, de az energiarendszerben is. Hangsúlyosan szólt a megújuló energiaforrások használatának szükségességéről, mert az csökkentené a függőséget mind pénzügyi, mind technológiai szempontból.

 

2019-05-09T12:32:59+00:00 2019. 05. 09.|Klímaváltozás, Uncategorized|