fbpx

Erdeinket meg kell védeni! – Zöld népszavazás 2020

Erdeinket meg kell védeni! – Zöld népszavazás 2020

Kendernay János, az LMP társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a párt két újabb népszavazási kérdést nyújt be, melyek Magyarország erdeinek megvédéséről szólnak.

Kendernay elmondta, hogy a zöld népszavazás 2020 Magyarország jövőjéről szól, és erről a magyar embereknek kell dönteniük. A Fidesz minden erővel meg akarja majd akadályozni, hogy ez a népszavazás megtörténjen. Ezt jelzi, hogy az első kérdéskört leszavazta a fideszes többség a Nemzeti Választási Bizottságban, ráadásul a parlamentarizmus elveivel erősen szembemenve. Az LMP nem áll meg, újabb és újabb kérdéseket fog benyújtani, melyek mindegyike a zöld jövő szempontjából egy-egy kulcsterületre vonatkozik.

Az LMP azok képviseletet vállalja fel, akik szerint ma nincs fontosabb feladat, mint megóvni a jövőnket. A szép szavak és meggyőző tervek időszaka lejárt, azonnal cselekedni kell. Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még a saját kezében van a sorsa.

Nincs időnk megvárni, hogy a Fidesz kormány ledolgozza a tízéves hátrányát a témákban. Nincs időnk megvárni, hogy Orbán Viktor eldöntse, hogy most akkor van-e klímaváltozása vagy nincs.”

“Most két olyan népszavazási kérdést mutatunk be, amelyek erdeink kiemelt védelméről szólnak. Éljenek a fák!”

A két kérdés:

Egyetért-e ön azzal, hogy erdőink védelme érdekében NATURA 2000 területen lévő erdőben csak úgy folyhat faanyagtermelés, hogyha a folyamatos erdőborítás fennmarad?

Amikor a zöldterületek növeléséről beszélünk, nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az energiaforrásként funkcionáló faültetvények messze nem nyújtják azt az ökológiai szolgáltatást, és nem rendelkeznek olyan fajgazdagsággal, mint a több száz év alatt kialakuló erdőségek. Ezért nagyon fontos, hogy a NATURA 2000-es területek esetében betiltsunk minden durva beavatkozást, így a tarvágásokat is, melyek súlyosan veszélyeztetik az erdeink egészséges fejlődését.

Egyetért-e ön azzal, hogy az állam évente legalább 30 000 hektárral növelje az őshonos fafajokból álló erdők területét?

Az őshonos fafajok védelmét a klímaváltozás elleni küzdelem és a Kárpát-medence biodiverziátásának megőrzése miatt is a törvény erejénél fogva biztosítani kell! A klímaváltozás korában nagyon fontos, hogy az éghajlat szabályozásában, és a biodiverzitás megőrzésében nagy szerepet játszó, szénraktárként is funkcionáló, magas ökológiai értéket képviselő fajokból álló erdők mennyiségét a lehető legnagyobb területre ki kell terjesztenünk. Ezért a törvény erejénél fogva ki kell állnunk az őshonos fafajok védelme mellett!

Az LMP társelnökének sajtótájékoztatója:

 

2019-12-31T12:30:33+00:00 2019. 12. 30.|Zöld népszavazás 2020|