Népszavazást Paks2-ről!

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője és Heltai László, az LMP budapesti elnöke szerdán látványos sajtótájékoztatón szólították fel a kormányt, hogy tegyék lehetővé, hogy a magyar emberek népszavazáson dönthessenek a Paks2 beruházás sorsáról.

Csárdi Antal elmondta, hogy Paks2-nek csak alternatívája van. Nem igaz a kormány azon állítása, hogy Paks2 nélkül nem érhetőek el a tervezett klímacélok. A számokból egyértelműen látszik, hogy hosszú évtizedekre súlyosan eladósítja Magyarországot a paksi projekt. Az unokáink is az adósságot fogják fizetni, amennyiben megvalósul.

Az atomenergia nem nevezhető zöld energiának, hiszen a hulladék, ami az atomerőmű működése közben keletkezik, azt itthon kell majd tárolni. A kormány által bemutatott számítások soha nem tartalmazzák a hulladék későbbi tárolásának költségeit, és az atomerőmű elavulása utáni leszerelési árát sem. A magyar embereknek népszavazáson kell eldönteniük, hogy akarnak-e atomerőművet Magyarországon.

“Emelje fel a kezét, aki szeretné, hogy a saját lakóhelyén, vagy annak közelében atomtemető létesüljön”

– tette hozzá.

Az LMP-nek meggyőződése, hogy a tervezett atomerőmű feléli Magyarország jövőjét, a következő generációk lehetőségeit fogjuk végletesen leszűkíteni.

Heltai László szerint Magyarország 10 év alatt át tudja állítani energiarendszerét karbonsemlegessé és 100 százalékosan megújulóvá tudjuk tenni Paks2 nélkül is. Ennek elérése céljából fel kell oldani a szélenergia tiltását, amit a kormány azért blokkol, mert pontosan tudja, hogy a szélenergia piaci alapon sokkal olcsóbb, mint az atom. El kell törölni a napelemekre kivetett adót. Létre kell hozni a Környezetvédelmi- és Klímaügyi minisztériumot.

A kormány bejelentett klímaterve nem más, mint a bűnös semmittevés forgatókönyve. Bűnös, mert ha csak 10 százalékkal csökkentjük az üvegház kibocsátásunkat, akkor az azt jelenti, hogy ugyanolyan mértékben szennyezzük a Földet, mint eddig, fel akarjuk forralni a Kárpát-medencét.

Ennél sokkal radikálisabb megoldásokra van szükség. Az LMP zöld népszavazási kezdeményezései ezt a célt szolgálják.