fbpx

Újabb négy zöld népszavazási kérdést adott be az LMP

Újabb négy zöld népszavazási kérdést adott be az LMP

Heltai László, az LMP budapesti elnöke adta be kérdéseket, így már kilenc zöld népszavazási kezdeményezésről kell döntenie a választási bizottságnak. Az LMP szerint a magyar embereknek kell eldönteniük, hogy az állami cégeknek karbonsemlegessé kelljen-e válnia 2030-ra, és hogy még ugyanezen évben Magyarországnak el kell-e érnie a villamosáram-termelés karbonsemleges működését. Arról is döntést kell hozni, hogy csak úgy lehessen-e a területek beépíthetőség növelni, hogy ugyanakkor új zöldterületet is létesítsenek ezzel párhuzamosan. A zöldpárt azt is fontosnak tartja, hogy megfelelő kerékpárutak kialakításával, biztonságos biciklis közlekedést biztosítva lehessen utakat felújítani, vagy újakat építeni.

Heltai László élő bejelentkezésében ismertette részletesen a négy kérdést:

– Egyetért-e Ön azzal, hogy a közigazgatási szervek és a köztulajdonban lévő gazdasági társaságok 2030. január 1-jét követően karbonsemlegesen működjenek.

A klímabajnok nem csak beszél, hanem cselekszik, és jó példát mutat! Az állami cégeknek az elsők között kell elérnie 2030-ra a karbonsemlegességet!

– Egyetért-e Ön azzal, hogy 2030. január 1-jét követően Magyarországon a villamosenergiát előállító erőművek karbonsemlegesen legyenek kötelesek működni.

Ahhoz, hogy a 2050-es dekarbonizációs célok elérhetőek legyenek, szigorú ütemtervet és részcélokat kell kitűznünk magunk elé! Nem elég az villamosenergia-termelésünk megújuló energiaforrásra való átállítása 2030-ra, a karbonsemleges működést kell elérni. A nagy és közepes karbonlábnyomú fosszilis- és atomenergiától el kell búcsúznunk, a megújuló energiaforrások alacsony széndioxid-kibocsátását pedig semlegesítenünk kell!

– Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy a településeken beépíthető földterületek nagysága csak úgy bővíthető, ha ugyanazon településrendezési döntés eredményeként a beépíthető területtel azonos nagyságú új zöldterület, gyep, vizes élőhely vagy erdőterület kialakítása, rekonstrukciója is megtörténik?

Ez azt jelenti, hogy meg kell védenünk településeink értékes zöldterületeit és termőföldjeit! A jövőben ne legyen növelhető a beépítettség mértéke. Biztosítanunk kell, hogy a jövőben ne növekedhessen a településeink beépítettsége, és termőföldjeinkre ne emeljenek gyárakat.

– Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy az egy- és kétszámjegyű főutak létesítése és felújítása kizárólag úgy történhet meg, hogy biztosítani kell a kerékpárosok biztonságos közlekedését is az adott útszakaszon?

Ahhoz, hogy az emberektől elvárhassuk a közlekedési szokásaik átalakítását, meg kell teremtenünk a szükséges infrastruktúrát, így vonzóvá tudjuk tenni az alternatív környezetbarát közlekedési módokat, a tömegközlekedés mellett a kerékpározást is. Ezért nagyon fontos, hogy a közúthálózatunk fejlesztésekor kötelező legyen kerékpárutak és sávok tervezése és létesítése.

A sajtótájékoztatót élőben is közvetítettük Facebook oldalunkon:

2019-12-11T16:01:17+00:00 2019. 12. 11.|Zöld népszavazás 2020|