fbpx

Zöld népszavazás 2020: nincs szükség klímagyilkos erőművekre

Mint ismert, az LMP zöld népszavazást kezdeményezett és benyújtotta az első öt kérdést is.  Nincs időnk megvárni, hogy a Fidesz kormány ledolgozza a tízéves hátrányát a témákban. Nincs időnk megvárni, hogy Orbán Viktor eldöntse, hogy most akkor van-e klímaváltozása vagy nincs.

Kanász-Nagy Máté, az elnökség titkára mai sajtótájékoztatóján kiemelte azt a kérdést, amely azt célozza, hogy 2030. január 1-jét követően Magyarországon kizárólag megújuló energiaforrásból termelt villamos energiát előállító erőművek működése legyen engedélyezhető.

Ha el akarjuk érni a 2040-es dekarbonizációs célokat, nem működtethetünk a Mátrai Erőműhöz hasonló klímagyilkos erőművet. Azt követeljük, hogy 2022-től már csak megújuló energiaforrásokra épülő erőműveket lehessen építeni és 2030-tól ne üzemelhessenek tovább a klímagyilkos fosszilis erőművek. A paksi atomerőmű újabb üzemidő-hosszabbítása se legyen lehetséges.

Ez a népszavazás a jövőnkről szól: illetve arról, hogy mi döntsünk a jövőnkről, ne a fejünk fölött. Tudjuk, hogy a Fidesz minden erővel meg akarja majd akadályozni, hogy ez a népszavazás megtörténjen. Ezért az elkövetkező napokban több kérdést is be fogunk nyújtani, melyek mindegyike a zöld jövő szempontjából egy-egy kulcsterületre vonatkozik. Minden általunk benyújtott kérdésnek nagyon fontos praktikus jelentősége is van, de ezek összességében alkalmasak arra, hogy világos irányt jelöljünk ki Magyarországnak az elkövetkező évtizedekre.

2019-12-07T14:40:10+00:00 2019. 12. 07.|Zöld népszavazás 2020|